Kadın Pelvik Organ Sarkması

Robotik Cerrahide 18. yıl
Kadın pelvik organlarının sarkma belirtileri nelerdir?
Kadın pelvisinde bulunan organlar (rahim, mesane, rektum) pelvik duvar olarak bilinen ligamanlar ve kaslar yardımıyla desteklenmektedir. (Şekil 1)
Eğer bu destekleyici yapılarda aşırı gerilmeye bağlı bir zayıflama olursa, pelvik organlar normal pozisyonlarından aşağı, vajinaya doğru sarkabilirler.
Kadın genital organlarından olan bu sarkmalar pelvik organ prolapsusu olarak bilinmektedir. Bazen bu sarkmalar vajen girişinin dışına çıkacak şekilde ileri derecede olabilmektedir. Eğer vajen ön duvarından mesane sarkıyor ise bu sistosel olarak adlandırılır. (Şekil 2)
Benzer şekilde vajen arka duvarından rektum adı verilen kalın bağırsağın son kısmının sarkmasına da rektosel denir. (Şekil 3)
Bazen de sistosel rektosel ve rahimin hep beraber dışarı sarktığı izlenilir. Buna total prolapsus adı verilir. (şekil 4)
Kadın pelvik organlarından sarkma ile ilişkili klasik yakınmalar basınç hissi, öksürme ve aksırma ile idrar kaçırma, sık idrar yapma, idrarını tam boşaltamama ve sürekli ıkınma benzeri makat çevresinde hissedilen basınç hissidir. Sarkma olan kadınlarda rahatsız edici bir diğer konu ise cinsel yaşamın etkilenmesidir. Bazı kadınlarda cinsel ilişki sırasında ağrı ile idrar ya da gaita kaçırması da olabilmektedir.
Rahim çıkarılma operasyonu (histerektomi) sonrasında da genital sarkmalar görülebilmektedir. Bu tür sarkmalar vault prolapsusu ya da vajinal kaf prolapsusu olarak adlandırılır.

Şekil 1: Normal Anatomi

Şekil 2: Sistosel

Şekil 3: Rektosel
